Historia

Apilaa täydeltä terältä

Apila aloitti toimintansa Reumaliiton Kuntouttamislaitoksen nimellä vuonna 1963. Sen peruskivi muurattiin Kangasalan kunnan lahjoittamalle kolmen hehtaarin tontille, Vesijärven rantaan. Samaiselle harjanteelle oli aiemmin kaavailtu presidentin kesähuvilan paikkaa. Kuntoutumislaitoksen perustamiseen vaikuttivat voimakkaasti liiton pääsihteeri, reumatologi Juhani Kirpilä sekä laitoksen johtajatar Ilmi Laitinen.

Ensimmäiset neljä vuosikymmentä silloisessa Kuntouttamislaitoksessa toteutettiin pääasiassa Kelan kustantamaa reuma‐ sekä tuki‐ ja liikuntaelinsairaiden kuntoutusta. 2000‐luvun alussa laitos vaihtoi nimensä Reumaliiton Kuntoutumiskeskus Apilaksi. Samaan aikaan palvelutarjontaa kasvatettiin ja palvelut jaettiin neljään osa-alueeseen; kuntoutukseen, hoivapalveluihin, loma‐ ja virkistystoimintaan sekä työhyvinvointiin ja kokouksiin.

Apilan fyysiset tilat ovat muuttuneet kuntoutuksen ja toiminnan muutoksien mukana. Ensimmäinen laajennus‐ ja peruskorjaus valmistui 1985, jolloin majoituskapasiteetti kaksinkertaistui 60 paikasta 116. Palvelusauna rakennettiin ja kylpylätilat uusittiin 1993. Syksyllä 1997 valmistuivat 90‐paikkainen auditorio, käsikuntosali, liikuntarajoitteisten majoitustilat sekä ajanmukaiset toimintaterapiatilat. 2000‐luvun uusien asiakasryhmien myötä tarve tilojen uudistamiselle kasvoi ja vuonna 2008 valmistui mm. allasosaston ja saunatilojen täydellinen peruskorjaus ja kuntoutumiskeskuksen laajennus. 

Hyvinvointilinna Oy osti Apilan liiketoiminnan Reumaliitolta keväällä 2018. Ikifit Oy:n kanssa Apila yhdistyi vuoden 2020 alussa ja jatkaa toimintaa ennallaan, mutta uudistuneella nimellä Ikifit / Kuntoutus Apila. Apila tuottaa laadukkaita kuntoutus- ja työhyvinvointipalveluja sekä tarjoaa paikan virkistymiselle, kokouksille sekä erilaisille tilaisuuksille.